Lekterapin

Det har gått bra idag. Jag hade nog högre förväntningar men jag är ändå nöjd med dagen. Vi träffade lekterapeuten inne på lekterapin och Sophie sprang i förväg och började genast leka och röja runt. Jag fastnade med vår dietist en stund, de sitter i samma lokaler nämligen. Den sondnäring vi haft till Sophie finns nu inte längre att få tag på och vi kommer att byta till en likvärdig produkt inom kort. Den nya går att blanda med lite högre koncentration än den gamla vilket innebär att vi förhoppningsvis kan peta i henne fler kalorier/ml än tidigare, alternativt ge en något mindre mängd sondnäring och behålla samma kaloriintag som idag. Vi bestämde ett telefonmöte under nästa vecka och så får vi se vad det ger.

Iallafall, tillbaka till lekterapin. Terapeuten hade förberett en jättefin påse med en nalle i, behandlingsmaterial att leka med, informationsbroschyrer och till och med knåpat ihop en låtsaspump av tändsticksaskar så att vi verkligen får något autentiskt att jobba med hemma. Jag frågade Sophie tidigare i veckan ifall någon av hennes dockor kanske var beredd att åka med till sjukhuset och få lite dundermedicin och dockan Alicia kunde faktiskt tänka sig att följa med.

Först lekte vi bara ”normalt” och Sophie fick göra precis det hon var sugen på så det serverades tårta, frukt och kaffe i kiosken och sedan åkte hon med resväskan i högsta hugg till ”jobbet”. Idag jobbade hon i lilla receptionen på läkarmottagningen på lekterapin. Knapprade på tangentbordet och ringde viktiga samtal, jättegulligt. Lekterapeuten försökte styra in leken på behandlingen men Sophie var inte riktigt mottaglig för det med alla andra roliga leksaker runt omkring så det blev halvfokuserat på det vi faktiskt skulle göra. Jag fick möjlighet att prata om strategi med behandlingssköterskan när vi väl ska börja behandlingen och det kändes väldigt bra. Vi gör ju det här tillsammans och då känns det bra att de lyssnar på inputs ifrån mig och att vi gemensamt kan göra en plan för hur själva stickandet ska gå till framöver. Vi bestämde också att nästa vecka ska vi ses på lekterapin och sedan gå över till behandlingsrummet för att kanske kunna leka lite mer fokuserat kring själva behandlingen.

Spännande är det, och som pricken över i slickade Sophie på falukorven som serverades till middag OCH doppade den i ketchup och smakade på den. Små små framsteg hela tiden.

Har också hunnit prata med kocken på förskolan idag och från och med nästa vecka upphör vi helt med matlådor till förskolan och han tar över lunchserveringen även för Sophie. Han verkar så himla bra och förståndig så det ska bli väldigt intressant att se vad han serverar. Hans filosofi är att alla ska äta liknande mat så långt det går så att man inte ska känna sig utanför bara för att man är allergiker. Om det serveras panerad fisk t ex så berättade han att han normalpanerar fisk till den stora målgruppen och sedan enkelpanerar annan fisk till allergikerna, t ex med glutenfritt ströbröd, så att alla får ”samma” mat. Himla bra tycker jag.

Nu är det dags att släcka lampan hemma hos Marves, några nätters sömnbrist börjar göra sig påminda. Ska försöka fota behandlingsgrejerna imorgon och visa er.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *