Semester

Så har hela sommaren gått och över två månader sedan jag uppdaterade er sist, FÖRLÅT!

För oss, och säkert som för alla er, har det varit otroligt varmt i sommar. Efter att vi varit i Uppsala hade jag semester två veckor och vi passade på att besöka Kolmården och träffa vänner. Det känns som om livet kom ikapp mig den här sommaren och det har inte varit med flit som jag inte uppdaterat, orken har bara inte funnits där. Jag har för en gångs skull lyssnat på kroppen och knoppen och försökt att ta en sak i taget den här sommaren och har verkligen försökt att ge tid åt själen att läka de sista fyra åren. Hur det gått får hösten utvisa men jag känner mig starkare än på länge.

Sophie har klarat värmen förvånansvärt bra, men mycket tack vare luftvärmepumparna vi fick installerade när vi renoverade huset. Med hjälp av dem kan vi snabbt kyla hela huset och hålla en behaglig inomhustemperatur även när det är 35 grader varmt ute. Det har räddat både hennes och vår nattsömn även om det på slutet kändes som om vi var fångar i vårt eget hus eftersom vi inte riktigt vågade gå ut om dagarna med risk för överhettning. Micke har varit hemma med barnen medan jag varit på jobbet och lilla poolen på baksidan har också hjälpt att svalka de varmaste eftermiddagarna när barnen klättrat på väggarna.

Vi tror att Sophie klarar värme ganska bra och hon kan nog svettas litegrann men det har också blivit tydligare att hon ibland faktiskt blir för varm och inte klarar av att göra av med värmen ordentligt. Vi lär oss hela tiden nya saker om henne och sjukdomen (att inte kunna temperaturreglera ordentligt är en del av sjukdomsbilden till följd av att huden inte funkar som den ”ska”) och jag tycker att vi anpassar oss bra.

Paradoxalt nog, på tal om värme, så befinner vi oss just nu i södra Spanien på sensommarsemester och vi var nog lite mer oroliga för värmen inför den här resan än vad vi varit inför tidigare resor med tanke på den varma sommaren i Sverige. Men en stor skillnad här är ju att det är varmt året runt, hela landet är byggt efter värme och överallt i butiker, köpcentrum, bensinstationer o s v så är det svalt. Dessutom är klimatet mycket fuktigare än hemma vilket hjälper huden att bl a läka eksem och liknande. Vi försöker anpassa vår utomhusvistelse till innan och efter lunch, vi har alltid en sprayflaska med vatten med oss för att kunna svalka henne vid behov och är det för varmt ute ser vi till att vara inne.

En typisk dag här kan vara:

  • Frukost inomhus eftersom solen ligger på terrassen på förmiddagen.
  • Bad i poolen innan lunch eller så har vi åkt på någon utflykt
  • Lunch i skuggan eller inomhus
  • Felicia sover inomhus efter lunch, då har en av oss åkt och handlat med Sophie så att hon får komma iväg och göra något
  • Mellis inomhus
  • Bad i poolen fram tills det är dags att fixa middag (det här är normalt sett den längsta utomhussessionen varje dag)
  • Middag på terrassen
  • Bad i badkar och sedan godnatt

Ibland har Sophie också velat sova mitt på dagen och då har hon fått göra det även om hon normalt sett inte gör det hemma, hon behöver ju också återhämta sig.

Någonting här nere är det som gör att huden läker och mår bra, om det är klimatet, mängden poolbad, kloret i poolen eller att vi har mer tid att ta hand om henne vet jag inte. Kanske är det en kombination. Bra mår hon iallafall och vi behöver knappt smörja även om vi gör det på rutin ändå. Så härligt att få se!

Vill påminna om att följa bloggen på Instagram – sophiesvarldse, där är det lite mer frekvent uppdatering.

Stor kram till er alla!

Alltså, kolla!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *