Lite flyt

Godmorgon!

Vi kan väl börja med att konstatera att det redan är mitten av oktober. Vi har varit hemma i snart en månad och summa summarum så har det varit intensiva veckor. Micke har börjat jobba, Felicia är inskolad på förskolan, Sophie är tillbaka bland sina kompisar och jag jobbar också. Vi har hunnit med öroninflammation på båda barnen samtidigt och lite egen sjukdom på det men den här veckan är alla på banan igen.

Jag satte mig på tåget mot stan för en liten stund sedan och barnen är lämnade på förskolan. Igår var en riktig skitmorgon rent ut sagt. Trötta barn, trött mamma, småkonflikter, någon liten olycka och så vidare. Ingen stress egentligen men ni vet, när det inte riktigt rullar på så smidigt. Vi har inget supertajt schema på morgnarna, jag och Micke går upp strax efter halv sex och gör oss iordning och förbereder för barnen. Felicia brukar vakna runt sex och när hon druckit välling så väcker vi Sophie. Hon hinner duscha, vi smörjer och sätter på kläder och sedan blir det gemensam frukost. Den av oss som inte lämnar har vid den här tiden redan åkt till jobbet men den som är hemma äter frukost med barnen. Sedan kan de leka eller titta på tv medan det sista fixas och strax efter halv åtta börjar vi klä på oss för att ge oss iväg till förskolan.

Idag har allt verkligen flutit på, jag hade till och med tio minuter till godo när jag lämnat barnen. Lugnt och harmoniskt, inget tjat och inget gnäll.

Jag tror att en stor del i att det ska flyta på smidigt är förberedelse. Det är nog A och O här hemma. Jag skulle vilja skriva att det allt som oftast sker med militär disciplin men jag är inte militär så jag vet inte riktigt. Men morgondagens kläder läggs fram innan barnen går och lägger sig, sondnäringen blandas och är färdigpotionerad i flaskor, ryggsäcken är packad med vad som eventuellt står i kontaktboken att ta med till förskolan, kaffebryggaren förbereds, matlådor fixas, ytterkläderna hängs iordning så att man inte ska behöva tänka eller leta efter sista vanten på morgonen o s v. Ni fattar. Ibland är det lätt att tänka att äsch, jag orkar inte göra det nu ikväll – jag gör det imorgon bitti istället men då kan man ge sig på att man snoddar fem minuter extra eller att något annat strular och tiden på morgonen går pt till fel saker. Så bättre att göra iordning kvällen innan och ha en lugn morgon.

Jag är dessutom otroligt känslig för hur morgonen är, det kan verkligen påverka resten av min dag och ibland vet ni så är det så lätt att hamna i baksätet i sitt eget liv. Ekorrhjulet bara snurrar på och livspusslet går inte ihop. Det har varit lite motiga veckor efter semestern och förändring kräver alltid mer eller mindre energi men energi i någon form. Men nu känner jag att vi har mjuklandat i vår nya vardag och även om det säkert kommer att dyka upp saker som tillfälligt stoppar upp eller dåliga morgnar framöver så måste man sitta i förarsätet i sitt eget liv och ge sig själv de bästa förutsättningarna för att livet ska funka och att alla ska må bra. Eller så rider jag bara på lyckovågen imorse för att allt funkat så bra.

För oss handlar det om förberedelser och planering för att vår familj ska funka och pusslet ska gå ihop. Det handlar också om val och att tidseffektivisera där man kan. Saker jag väljer bort t ex är långa sovmorgnar på helgen, jag åker hellre och veckohandlar en lördagsmorgon än ligger och drar mig i sängen. Det ger mig och min familj mera än en timmes extra sömn. Jag tittar inte heller jättemycket på tv på kvällarna för jag mår t ex bättre av att träna, det ger mig mer energi. Om vi lagar mat på helgen så att det finns färdigt i kylen/frysen på veckodagarna så möjliggör det t ex att vi kan hänga kvar i parken utanför förskolan efter hämtning och jag får mera kvalitetstid med mina barn. Lagar vi maten på helgen så kan också barnen få vara med och hjälpa till eftersom vi är hemma båda vuxna tillsammans. Det ger alltså familjen mer värde att lägga upp pusslet på det sättet.

Listan kan göras ganska lång, men jag tror ni fattar grejen. Hösten 2018 kommer att handla om tidseffektivisering och positiva, medvetna val hos familjen Marve.

Det här var inte alls det jag skulle skriva om, så det kan bli. Jag skulle berätta för er att Sophie mår så otroligt bra just nu. Inga eksem, inga utslag och nästan ingen rodnad. Det är helt otroligt. Jag vill inte jinxa nåt genom att berätta men ni måste ändå få veta. Det är så härligt att se henne nästan symptomfri!

Den här bilden är från Spanien, men hon mår precis lika bra just nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *